Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

XL Sprouter

Kiemgroente, ook wel kersgroente, microgroente of spruitgroente is groente die als kiemplantje (met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten.

De bekendste soort is tuinkers. Andere soorten zijn broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucolakers, radijskers, mosterdkers en Chinese bieslookkers. Ook de kiemen van sommige bloemen zoals de zonnebloem kunnen geconsumeerd worden. Kiemgroenten bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten de kiemplantjes veel anti-oxidanten. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen kiemgroenten en spruitgroenten, waarbij kiemgroente in het licht wordt geteeld, in tegenstelling tot spruitgroente, zoals taugé en alfalfa, die door teelt in de duisternis wit blijft. Kiemgroenten zijn culinair interessant door de veelal krachtige kruidige smaak. Thuiskweek gebeurt vaak met kweekbakjes of op vochtig keukenpapier.

kiemplant- en scheutgroenten zoals tuinkers, prei-, soja en luzernescheuten, adijs – en rode bietscheuten zijn makkelijk binnenshuis te kweken. Veel heb je niet nodig om te kunnen beginnen, vaak geen grond, bij tuinkers is bijvoorbeeld keukenpapier op een schoteltje al genoeg, bij de spruitgroenten is een pot met gaasdoek al genoeg.

Water punt (fles reservoir)

Via de twee kleine gaatjes aan het uiteinde van de water punten, worden uw planten ter hoogte van de wortel voorzien van water. De hoeveelheid waterafgifte kunt u gemakkelijk regelen door papieren doekjes, zoals keukenrol in de water punten te doen.

Vul uw lege PET fles van de gewenste grootte met water en voeg desgewenst plantenvoeding toe. Schroef vervolgens de water punten op de flesopening en steek de pin in de grond, langs de wortels van uw planten. U kunt zelfs de bodem van de fles verwijderen, zodat u eenvoudig water kunt bijvullen, zonder dat u de water punten hoeft te verwijderen.

De water punten zijn geschikt voor hangplanten, klein en grote potplanten en boemen, of voor planten die in de vaste grond staan. De water punten kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Vanaf nu kunt u met een gerust hart op vakantie of een weekendje weg. Uw planten krijgen namelijk genoeg water en voeding dankzij de water punten.

Kleren wassen met soapnuts 

Geen belasting voor het oppervlaktewater, namelijk 100% natuurlijk. Bovendien groeien de noten aan bomen, die kooldioxide absorberen en zuurstof produceren.

Volledig biologisch afbreekbaar: De verbruikte wasnoten kunnen gewoon in de groenbak of composthoop – Uw tuinplanten zullen u dankbaar zijn!

Waterbespaarder kraan en douche

Bespaar tot 8.000 liter water per jaar met water bespaarders, zonder dat u daar iets van merkt. Een water bespaarder is een eenvoudig kunststof onderdeeltje die eenvoudig in bijna iedere kraan of douche geïnstalleerd kan worden.

Met een waterbespaarder verbruikt u tot 50% minder water, voor een gemiddeld huishouden komt dat neer op al gauw € 18 per jaar.

Past in bijna iedere kraan waar de tuit vanaf te schroeven is. Zie de afbeelding voor installatie.

Bamboe badborstel

Een massage met een badborstel is voor liefhebbers een ritueel welke in de regel elke twee a drie dagen voor een minuut of 10 wordt uitgevoerd. De richting van het borstelen is daarbij belangrijk: langzame, ritmische bewegingen richting het hart..

Kiem groente idee

Het kiemen is een proces waarbij het zaad nadat het geweekt is ontspruit, zodat er een nieuw plantje ontstaat Deze kiemen kunnen worden gegeten. en makkelijk worden gekweekt .

Kiemzaden zitten vol voedingsenergie. Tijdens het kiemproces absorbeert het zaadje water en zwelt deze op. Tegelijkertijd worden tijdens het ontspruiten grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt ook de voedingswaarde toe. Deze processen zorgen ervoor dat de kiemen belangrijke voedingsstoffen bevatten die een positief effect hebben op de gezondheid.

-Sojaboon : eiwitrijke zaden Een kleine, ovale boon waarvan de kiemen een notensmaak hebben. Te kweken in jampot of schaal; kiemtemperatuur 20-25 °C; driemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 6 dagen; spruitlengte 3 tot 6 cm.

-Adzukiboon (rode soja): Een fijne, rode boon uit Oost-Azië. Kweken in bak of pot. Het beste voor consumptie te bleken als ze 2,5 cm lang zijn. Kiemtemperatuur 30 °C; viermaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar.

-Rijstboon: Wordt voornamelijk in India gekweekt. De zaden hebben uiteenlopende kleuren, maar de groengele en de bruingele variëteiten zouden de hoogste voedingswaarde hebben.

-Duiveerwt: Een op erwten lijkende Afrikaanse peulvrucht.

-Linze : Een bekende droge peulvrucht uit Klein-Azië met een aparte smaak.In een pot kweken en bij 1-2,5 cm oogsten om rauw of gekookt te eten. ; tweemaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar; spruitlengte 1 tot 2 cm.

-Luzerne ( Franse klaver): Een inheemse vlinderbloemige die veel vitamine C bevat en ook als groenbemester wordt gezaaid jampot of schaal; tweemaal daags spoelen; na 3 tot 6 dagen groen en eetbaar; spruitlengte 3 tot 5 cm.

-Fenegriek : Een oude cultuurplant met een aangenaam pikante smaak. Op een warm plekje kweken in bak of pot. De kruidige scheuten zijn het beste groen te eten, tussen de 2,5 en 8 cm. De kerriesmaak neemt af naarmate de spruiten langer worden een- tot tweemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 7 dagen; spruitlengte ca. 7 cm.

Maak jouw eigen schuimend zeep

En bespaar de milieu van honderden zeepflessen en verspil nooit meer zeep!

Elke keer dat we een vloeibare zeep gebruiken, hebben we de neiging om een hele pomp in onze handen te drukken.

Dit is meestal veels te veel en al het overtollige zeep komt gewoon in de gootsteen terecht. Weg gegooid dus! En de fles die binnen 20 pompjes leeg is? Ook in de prullenbak! Met een schuimend zeep pomp krijg je zeep die al opgelost en opgeschuimd is. Zo gebruik je veel minder zeep bij het handen wassen bij voorbeeld. Los aleen maar 10ML vloeibaar zeep in 90ML water in de 100ML fles en dat is al genoeg voor een stevige schuim die de handen prima wast.

Drinkfles Shades (0,5L) Eclipse Hot Pink Waterfles is met zijn bijzondere sluiting (SuperCap) speciaal ontworpen om aan de wensen van alle sporters en reizigers te voldoen. Door zijn sportieve design, kleur en afwerking bevalt de Eclipse erg goed bij mensen die veel water drinken en de buitenlucht-liefhebbers.

Hij is er in 0,5L. Geschikt voor alle sporters en kampeerders die water nodig hebben , Drinken ,Drinken en nog eens Drinken is de tip voor de Topsporter! Wij geloven dat elke dag een nieuw avontuur moet zijn en dat de fles waaruit je drinkt net zo flexibel en goed moet zijn. Daarom is De Vapur Eclipse ontworpen, een hoge kwaliteit flexible fles die wanneerleeg makkelijk mee te nemen is omdat hij op te rollen is en met een klip bij elkaar gehouden wordt..

De Vapur® Eclipse houd je vocht huishouding op peil waar je ook bent. Dus, of je nu aan het klimmen, wandelen , fietsen of hardlopen bent, deze opvouwbare, herbruikbare waterfles is er klaar voor! Jij ook?

 • In Californië ontworpen en in de Verenigde Staten geproduceerd.
 • Gemaakt voor dagelijks gebruik en kan een regelmatige schoonmaken zeer goed doorstaan.
 • SuperCap – Stevig sluiten. Makkelijk openen
 • Duurzaam 3-laags constructie
 • Vaatwasmachine bestendig
 • BPA-Vrij
 • 12 maanden garantie
 • Beste manier om de fles schoon te maken? Heel eenvoudig: De fles is vaatwasmachinebestendig en stop je zo in de vaatwasser! Verwijder eerst de dop en haak, blaas even in de fles zodat hij bol komt te staan, en zet hem ondersteboven op één van de pinnen van het bovenste rek van de vaatwasser.

Vapur-Eclipse-Schenkdop Het geniale aan het ontwerp van de dop zit in de schroefdraad. Je zal merken dat je altijd evenveel slagen kan draaien en dat de dop altijd zichzelf uitlijnt met de lasnaad van de fles. Een mooi detail.

De vulopening (wanneer je de dop van de fles hebt gedraaid) is erg groot, maar onder de klep van de dop zit een kleine schenktuit waaruit je erg fijn drinkt.

Het leukste stukje slim design van de dop vinden we terug in de plastic karabijnhaak. Deze kun je gebruiken om de fles aan een tas te hangen wanneer je geen ruimte meer over hebt. Wanneer de fles leeg is, gebruik je hem echter om de fles in opgerolde toestand op te kunnen bergen. Zo neemt de fles vol, of leeg, zo min mogelijk ruimte in.

In 2010 kreeg Vapur de FPA Silver Award for Sustainability & Environmental Achievement. Als lid van het 1% For the Planet organisatie, doneert Vapur een gedeelte van alle verkoop in goede doelen die met water en milieu te maken hebben.

Fermenteren in plaats van kompost maken!

Met de Bokashi keukenemmer fermenteer je eigen keukenafval in huis. Door keukenafval te mengen met een beetje Bokashi-starter (dat te koop is) ontstaat er waardevol organisch materiaal. De toegevoegde Effectieve Micro-organismen in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT-afval gaat fermenteren en dus niet gaat rotten.

Afmetingen van de emmer: 31x27x35cm

Hoe deze keukenemmer gebruiken

Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakt keukenafval en iedere andere soort plantenresten. Bij een goede fermentatie krijgen rotting en stank geen kans.

Bereiding:

 • Snij GFT-afval in kleine stukjes.
 • Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de bodem van de keukenemmer.
 • Breng een laag van verse GFT-afval in de emmer.
 • Verdeel opnieuw een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de GFT-afval.
 • Druk de GFT-afval aan.
 • Sluit de Bokashi-keukenemmer goed af met het deksel.
 • Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
 • Tap dagelijks het verzamelde sap af.. Dit sap kan gebruikt worden als plantenvoeding voor kamer- en tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap met 100 delen water.
 • Laat de GFT 1-2 weken in de Bokashi keukenemmer fermenteren.
 • De GFT-Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft.
 • Deze kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin of opgeslagen worden bij de overige compost, om later in te werken.
 • Praktisch gebruik van GFT-Bokashi staat verder in deze brochure.
Waarde van GFT-Bokashi
In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT-Bokashi de energie bewaard.

Bokashi zorgt voor een:

 • Goede voeding voor het bodemleven.
 • Ontgiftende werking op de bodem.
 • Goed leefmilieu voor micro-organismen.
 • Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.
De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:
 • De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en anti-oxidanten.
 • Een verschuiving naar een opbouwende ziekteonderdrukkende bodem.
 • Een grotere microbiele diversiteit en activiteit.
Waarom fermenteren i.p.v. komposteren?
Mits goed gedaan:
-Ideaal voor Eco-Mensen met een kleine tuin, terras, daktuin of balkon.
-Geen schimmelontwikkeling.
-Geen ongewenste uitzaaiing van zaden.
-Zelfs hardnekkige plantenwortels kunnen niet opnieuw wortel slaan (bijv. Zevenblad oftewel Aegopodium podagraria).

Radiatorfolie

Inhoud van de verpakking

 • 7,50 meter x 0,5 meter radiatorfolie. (ca. 2 tot 3 radiatoren)
 • Warmte bestendige dubbelzijdig tape
 • Instructie handleiding

Plaatsing radiatorfolie

ECO-LOGISCH radiatorfolie is de eerste en enige radiatorfolie die achterop de radiator zelf kan worden geplakt. Effectief en keurig uit het zicht zonder de radiator te verwijderen dankzij de wasknijper truuk

Werkwijze:

 • Maak van de achterkant van de radiator het randje boven en onder schoon.
 • Plak de temperatuurbestendige tweezijdige klevende tissuetape op de schoongemaakte randjes.
 • Verzwaar de onderzijde van de folie met bijvoorbeeld enkele wasknijpers.
 • Laat de folie achter de radiator zakken, terwijl men de rol afwikkelt.
 • Plak de onderzijde vast en verwijder de wasknijpers. Trek vervolgens de folie strak en plak de bovenzijde vast. Snij met een mesje de folie door en plak de volgende baan. 

Wasbaar maandverband

Comfortabel

Geen zweterig, jeukend, schurend en uitslag gevend wegwerpmaandverband van papier en plastic meer! Wasbaar maandverband bestaat uit zachte, natuurlijke stoffen als katoen en bamboe. Een verademing voor je huid. Geen plakstrips die aan je huid plakken, nooit meer een tekort aan maandverband op het slechtst uitkomende moment. Altijd een comfortabel en fris setje maandverband in huis.

Bovendien krijg je door het gebruik van wasbaar maandverband geen schadelijke stoffen meer in je lichaam. In wegwerpmaandverband zitten namelijke allerlei chemische stoffen, zoals dioxines, super absorberend polymeer, alcoholen en parfums. Al deze stoffen kunnen huidirritaties en allergische reacties geven. 

Ecologisch

Gemiddeld gebruikt een vrouw 9.000 - 11.000 stuks maandverband/tampons in haar leven. Dat komt neer op 800 kg afval! Van wasbaar maandverband daarentegen heb je er maar 10-20 stuks nodig (afhankelijk van de hevigheid en lengte van je menstruatie). Dat scheelt een hoop afval van het maandverband zelf, maar het scheelt ook een hoop verpakking en transport.

Voordelig

Wasbaar maandverband is duurder in aanschaf dan wegwerpverband, maar het gaat veel langer mee. Gemiddeld geeft een vrouw zo'n €80-€100 per jaar uit aan wegwerp maandverband, terwijl je voor wasbaar maandverband tussen de €50-€260 kwijtbent in 10 jaar (afhankelijk van het merk dat je koopt en de hevigheid van je menstruatie). Dit komt neer op een besparing van €540-€950 in tien jaar!

1. Hoe draag je wasbaar maandverband? naar boven

Wasbaar maandverband draag je net als wegwerp maandverband met vleugels. Echter in plaats van de plakstrips op wegwerp verband, heeft wasbaar maandverband drukknoopjes. Je vouwt de vleugels om je ondergoed en drukt dan de drukknoopjes dicht.

2. Hoe vaak moet ik mijn verband verwisselen? naar boven

Afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie verwissel je je verband tussen de 1 en 6 keer per dag. Wanneer het maandverband nat of vochtig aanvoelt, is het tijd om het te verwisselen.

3. Wat doe ik met het maandverband als ik niet thuis ben? naar boven

Je kunt het maandverband opvouwen in pakketjes, zoals in onderstaande foto te zien is.

Met de absorberende kant naar boven, vouw je de flappen naar binnen en vervolgens vouw je daar de vleugels overheen en druk je de drukknopen vast. Je verband blijft zo veilig en schoon tot je weer thuis bent. Op deze manier kun je ook schoon verband meenemen, zonder dat het veel ruimte inneemt in je tas. Heb je liever een extra bescherming om je gebruikte maandverand heen? Wij hebben meerdere soorten tasjes in ons assortiment, speciaal voor het lekvrij meenemen en opbergen van gebruikt of schoon maandverband.

4. Welke maat heb ik nodig? naar boven

Er zijn veel verschillende maten verkrijgbaar, voor elke hevigheid en voor elk soort ondergoed is er wel een optie. Elk merk en elke maat heeft verschillende afmetingen en absorptie. We raden aan om te beginnen met een paar verbanden in verschillende maten/merken. Zo kun je kijken wat voor jou het beste werkt. Sommige vrouwen hebben graag voor elke dag, elke hevigheid en elk ondergoed een andere maat maandverband. Echter zullen de meeste vrouwen genoeg hebben aan 2-3 verschillende maten. Wanneer je verschillende maten/merken uitgeprobeerd hebt, kun je je voorraad uitbreiden met die maten, die voor jou het beste werken.

5. Hoeveel maandverbanden heb ik nodig? naar boven

Dit hangt erg af van hoe hevig je menstruatie is en hoe vaak je het verband wast. Het komt waarschijnlijk neer op zo'n 10-20 verbandjes. Wanneer je uitgevonden hebt welke maten jij het prettigst vind, kun je je voorraad uitbreiden op basis van de lengte en hevigheid van je menstruatie.

Je kunt net zoveel maandverband hebben dat je er de hele periode mee door kan, of je kunt tussendoor een of twee keer wassen, dan heb je minder verband nodig. Echter hoe minder maandverband je hebt, en hoe vaker je moet wassen, des te sneller slijt het. Dit is iets wat je zelf moet overwegen.

6. Stinkt het? naar boven

Wanneer je je maandverband op tijd verwisselt, zal het niet stinken. Wasbaar maandverband is ademend en laat het vocht verdampen. Minder vocht betekent minder geur. Wasbaar maandverband voelt pas nat wanneer het volledig verzadigd is en dat is het moment waarop je het verwisselt.

Wanneer je bij wegwerp maandverband of tampons wel luchtjes hebt, dan ligt dat niet aan het bloed, maar aan het wegwerp verband. Dit is namelijk gemaakt van plastic en synthetische vezels, die ervoor zorgen dat het verband niet meer ademt, wat een zweterige, vochtige omgeving veroorzaakt, waar bacteriën erg van houden. Dat zorgt voor de nare luchtjes.

7. Lekt het? naar boven

Al ons maandverband heeft een waterdichte onderlaag. Per merk is het gebruikte textiel hiervoor verschillend. Alle soorten textiel zijn wel ademend, zonder dat ze vocht doorlaten. Het kan dus niet doorlekken.

Heb je toch lekkage, dan kan dat de volgende oorzaken hebben:
 • je hebt het verband te lang om,
 • je hebt het verband nog niet vaak genoeg gewassen voor het eerste gebruik, waardoor de absorptie nog niet optimaal is,
 • de maat die je gebruikt is niet groot genoeg voor de hevigheid van je menstruatie,
 • je maandverband verschuift, omdat je niet de goede maat verband gekozen hebt voor jou ondergoed.
Wanneer je voor het eerst wasbaar maandverband gebruikt, kun je het beste wat vaker controleren of je verband nog niet vol is. Hoe langer je het gebruikt, des te beter je weet wanneer je het moet verwisselen om niet door te lekken.

8. Zijn ze niet dik, zodat je ze ziet zitten? naar boven

Het meeste wasbare maandverband is iets dikker dan wegwerp verband. Je zult het echter alleen zien zitten wanneer je zeer strakke of doorschijnende kleding aan hebt. Ben je op zoek naar zeer discreet wasbaar maandverband, kijk dan eens bij het merk Party In My Pants, dat wij verkopen. Dit is super dun, net zo dun als of zelfs dunner dan wegwerp maandverband, maar toch zeer absorberend.

9. Kan ik ook wasbaar maandverband gebruiken bij incontinentie? naar boven

Jazeker. Je kunt wasbaar maandverband gebruiken bij stress incontinentie, waarbij kleine hoeveelheden urine vrijkomen. Stress incontinentie kan veroorzaakt worden door zwanger zijn, bevalling of menopauze en treedt op bij hoesten, niezen, lachen of sporten.

10. Kan ik wasbaar maandverband postpartum gebruiken? naar boven

Veel vrouwen hebben last van dat jeukende, irriterende kraamverband. Daarom kan het juist op dat moment een verademing zijn om wasbaar maandverband te gebruiken. Speciaal voor de kraamtijd is er wasbaar kraamverband en je kunt er ook de nachtverbanden voor gebruiken. Let er op dat je waarschijnlijk wel vaker het verband moet verschonen dan wanneer je gewoon menstrueert.

11. Wat is het verschil tussen flannel en katoenen maandverband? naar boven

Flannel heeft een wat hogere pool dan katoen. Het is wat zachter en warmer, terwijl katoen wat gladder en koeler is. Bij koud weer kan flannel prettiger zijn om te dragen en bij warm weer juist katoen. Qua absorptie is er geen verschil tussen beiden.

Het is echter vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige vrouwen verkiezen de een boven de ander, terwijl het voor een ander niet uitmaakt welke van de twee ze dragen. Het beste is om zelf uit te proberen wat je het prettigst vindt.

12. Mijn maandverband ruikt muf na het wassen. Hoe komt dit? naar boven

Wanneer je je maandverband altijd laat weken, kan het zijn dat je ze te lang in hetzelfde water hebt laten staan. Zorg ervoor dat je elke dag het water ververst (als je wel elke dag je water ververst hebt, kan het zijn dat je je maandverband beter droog kunt bewaren). Of misschien heb je gespoeld en vochtig maandverband te lang in een luchtdicht afgesloten emmer of tas gelaten.

Om dit op te lossen kun je ze nog een keer wassen met een beetje witte azijn of lemon sap. Als de geur dan nog niet weg is, kan het zijn dat je een vaginale infectie hebt. Dit gebeurt vaak bij vrouwen die wegwerp maandverband of tampons hebben gebruikt. Vaginale infecties zijn makkelijk te behandelen, je kunt hiervoor naar je huisarts of homeopaat gaan.

13. Wegwerp maandverband is zo makkelijk. Waarom zou ik switchen? naar boven

Omdat je anders gaat denken over je menstruatie. Je zult er zelfs naar uitkijken! Wasbaar maandverband is zo comfortabel en zacht voor je huid. Zelfs vrouwen die zeiden 'dat is niks voor mij', en vrouwen die wegwerp maandverband vreselijk vonden en alleen tampons gebruikten, zijn veranderd van mening en gebruiken nu wasbaar maandverband. Omdat het zo prettig zit!

Verder zijn er nog twee redenen. De eerste is dat je door het gebruik van wasbaar maandverband geld bespaart. En de tweede is dat je het milieu spaart. Dat zijn dus drie hele goede redenen om te kiezen voor wasbaar maandverband. Lees hier meer over op de pagina waarom wasbaar?

14. Wordt het maandverband discreet verzonden? naar boven

Jazeker. Wij versturen bestellingen in ondoorzichtige, bruine enveloppen of doosjes. Aan de buitenkant staat niet vermeld wat er in het pakketje zit. Als afzender staat er geen Wasbaar-maandverband.com op of iets anders wat kan wijzen op de inhoud.

Wasbaar maandverband voorbereiden

Voordat je je wasbaar maandverband kunt gebruiken, moet je het een paar keer wassen om de maximale absorptie te bereiken. Wij raden aan om het maandverband 3 keer warm te wassen met wasmiddel en te drogen. Zo worden de natuurlijke oliën weggespoeld en zullen de vezels uit elkaar gaan staan, zodat het maandverband goed zal absorberen.

Maandverband bewaren voor het wassen

Je kunt je maandverband op 2 manieren bewaren: met de emmer-met-water methode of met de droge-emmer methode.

De emmer-met-water methode: Je hebt een emmertje nodig met een deksel dat goed kan afsluiten. Vul dit emmertje met een laagje koud water en doe hier direct na gebruik je verband in. Gooi elke dag het vuile water weg en vervang dit door schoon, koud water. Wanneer je gaat wassen, gooi je het vuile water weer weg en doe je je maandverband in de wasmachine.

De droge-emmer methode: kies een emmertje dat je af kunt sluiten of een wetbag (waterdichte wastas) om je maandverband in te bewaren. Doe na gebruik je verband in de emmer/wetbag. Je kan eventueel je verband eerst even onder de kraan afspoelen, maar dit is niet persé nodig. Bij de droge-emmer methode is het advies om je maandverband om de dag of om de twee dagen te wassen, om schimmelvorming te voorkomen. Voor je het verband gaat wassen, is het verstandig om het eerst overnacht voor te weken. Daarvoor vul je een emmer met koud water en je laat je maandverband daarin 1 nachtje weken voor je het wast.

Maandverband wassen

Als eerste heb je een goed wasmiddel nodig. Je wilt namelijk niet dat de absorbtie van je maandverband achteruit gaat of dat er irriterende ingrediënten in contact komen met je intieme delen.

Kies dus voor een wasmiddel waar geen bleek, parfum, kleurstoffen, optisch witmiddel en wasverzachter aan is toegevoegd.

Wanneer je ook wasbare luiers gebruikt, kun je je maandverband met de luiers meewassen. Dit betekent dat je geen extra was hoeft te draaien. Wanneer je geen wasbare luiers gebruikt, kun je het maandverband ook met je gewone was meewassen of je wast je maandverband apart. Je kunt dan het beste eerst een koude spoelbeurt doen zonder wasmiddel en vervolgens een warme was draaien met wasmiddel.

Let er op dat wanneer je wasmachine enkel gevuld is met maandverband, dat je ook de hoeveelheid wasmiddel hier op aanpast, om opstapeling van wasmiddel in je maandverband te voorkomen.

Tips

 • Vermijd het gebruik van chloorbleek - het verzwakt de vezels van de stof en kan je maandverband ruïneren.
 • Gebruik nooit wasverzachter - het laat een laagje achter op het verband, waardoor de stof minder absorberend wordt en je lekkages kunt krijgen.
 • Verwar vlekken niet met niet-schoon-zijn. Te vaak wassen en behandelen van vlekken verkort de levensduur van je maandverband. Wasbaar maandverband is pas niet schoon wanneer het stijf aanvoelt en niet goed absorbeert. Als je de vlekken er toch uit wilt krijgen, kun je ze in de zon laten drogen. Zonnestralen hebben een natuurlijk blekende werking. Eventueel, als dit niet helpt, kun je een zuurstofbleekmiddel gebruiken om ze te verwijderen. Schrob echter niet hard, maar laat het middel zijn werk doen door het in te laten weken, alvorens je het verband op de normale manier wast.
 • Bleken in de zon kun je beter niet doen bij maandverband met een nylon achterkant of met een gekleurde bovenkant. De levensduur van nylon verkort hierdoor en de kleur van gekleurd maandverband zal erdoor vervagen.
 • Je kunt een paar druppels Tea Tree olie aan je maandverband toevoegen wanneer je ze in de was doet. Dit helpt om het verband te desinfecteren en om geurtjes te verwijderen.